Έλεγχοι για τις ασφαλείς μετακινήσεις των Ελλήνων Οδηγών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών

Έλεγχοι για τις ασφαλείς μετακινήσεις των Ελλήνων Οδηγών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών

Αρ. Πρωτ. 1869/13.11.2007

Προς Υπουργούς:
- Μεταφορών και Επικοινωνιών
- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης
- Εξωτερικών


Πολλαπλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επαγγελματίες οδηγοί, σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδικάτου Οδηγών Αυτοκινήτων Μακεδονίας- Θράκης και της Ομοσπονδίας Οδηγών Φορτηγών.
Λόγω έλλειψης συστηματικών ελέγχων των φορτηγών αυτοκινήτων που κινούνται στην χώρα μας, ξένα φορτηγά με ελλιπή ή ακόμα και χωρίς επίσημα χαρτιά, μεταφέρουν παράνομα εμπορεύματα εντός και εκτός Ελλάδος, κλέβοντας ουσιαστικά τη δουλειά των Ελλήνων οδηγών διεθνών μεταφορών.

Τα φορτηγά που κινούνται παράνομα στην χώρα μας προέρχονται κυρίως από τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και την Κύπρο και την Αυστρία, καθώς στις χώρες αυτές έχει μειωθεί ο όγκος δουλειάς τους.
Σε ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει η Τροχαία Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους ξένα φορτηγά, χωρίς τα απαραίτητα χαρτιά, υπέρβαρα, με φθαρμένα ελαστικά, καθώς επίσης και φορτηγά από την Αλβανία που μετέφεραν επικίνδυνο φορτίο χημικών ουσιών.
Πολλά είναι και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται παράνομα στην χώρα μας εμπλέκονται σε ατυχήματα, χρεώνοντάς τα στους Έλληνες οδηγούς.
Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οδηγών Αυτοκινήτων, ελληνικές μεταφορικές εταιρείες απασχολούν ξένους οδηγούς χωρίς ασφάλιση και με χαμηλά μεροκάματα με αποτέλεσμα να χάνουν δουλειές οι Έλληνες νομοταγείς επαγγελματίες οδηγοί.
Ιδιαίτερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εδώ και ένα μήνα περίπου με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι Έλληνες οδηγοί διεθνών μεταφορών, όταν διέρχονται από την Π.Γ.Δ.Μ. σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Διεθνών Μεταφορών Γιαννιτσών και Περιχώρων. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι της Π.Γ.Δ.Μ. ζητούν από τους Έλληνες οδηγούς να πληρώσουν επιπλέον χρήματα από τα πάγια, χωρίς επίσημη αιτιολόγηση και αποδεικτικά έγγραφα είσπραξης. Επιπλέον συνοδεύουν τα ελληνικά φορτηγά μέχρι την έξοδό τους από την χώρα τους, ενώ αναγκάζουν τους Έλληνες οδηγούς να παραμείνουν στο τελωνείο έως και μία μέρα χωρίς διευκρινήσεις ή κάποιον συγκεκριμένο λόγο, δημιουργώντας προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις στη δουλειά τους.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται από το αρμόδιο Υπουργείο ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι των φορτηγών αυτοκινήτων που εισέρχονται από το εξωτερικό και κινούνται στην χώρα μας για τον εντοπισμό αυτών που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά και που δεν πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προκειμένου να διασφαλισθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων Οδηγών Φορτηγών Αυτοκινήτων Διεθνών Μεταφορών;

- Είναι ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Επαγγελματίες Οδηγοί Διεθνών Μεταφορών όταν διέρχονται από την ΠΓΔΜ; Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπισή τους;

Απαντήσεις Υπουργείων